Ötödik ciklus


Jokerab próféta, a Marha könyve

A negyedik ciklus után a Négyek úgy döntöttek, hogy még szorosabb kapcsolatot létesítenek az élő lelkekkel. Maguk is hosszabb-rövidebb időre fölvették az élő lelkek alakját, hogy az ő életüket éljék.

Az első két kvadrát most viszonylag gyorsan, 2000 év alatt lezajlott, a harmadik viszont kezdetben úgy tűnt örökké fog tartani. Az élő lelkek viszonylagos jólétben éltek évezredeken keresztül, mígnem az emberek, akik minden élő lélek között a legszámosabban voltak, két csoportra nem váltak: emberekre, és a barbárokra - akik között hitbéli ellentét, majd vallásháború bontakozott ki, ami magával ragadta a többi népet is.

Az egyik csoport szerintaz istenek törvények és szabályok szerint irányítják a Világot. Minden okkal, és előre eltervezett módon történik, ezért mindig az arra legalkalmasabb irányít, ők a Rend híveinek nevezik magukat. A másik csoport szerint az istenek nem irányítanak semmit, nincsenek törvények, nincsenek szabályok, a legerősebb birtokolja az irányítást, ők a Káosz hívők.

Sohasem látott pusztító háborúk törtek ki a népek között, néhány száz év alatt élettelen, sivár pusztasággá téve a Világot, az élő lelkek pedig visszatértek a Négyhez.